Siden dette er min første post skal jeg fortelle om noe av det jeg kanskje er mest kjent for. Min fantastiske solbærsaft! Som pensjonist har man mye tid, og i høst var solbærene store og flotte. Jeg har fire busker som står fint i le langs en husvegg. Solbær lukter og smaker så godt, synes nå jeg. Og så er det så lett å dyrke dem om man har riktig jord og de har en god levegg å stå langs. Selv har jeg hatt mine busker i mange år. Ting vokser så godt her på vestlandet der det er så mye fuktighet.

2

I år fikk jeg hjelp av barnebarnet til å plukke bær. Han liker ikke solbær, men hjalp meg likevel. Selv om han er bare 7 år er han både flink og tålmodig. Men det viktigste er å være snill. Det har jeg alltid ment. Og snill er han som hjelper en gammel bestemor.

For å lage saft bør man bruke godt modne bær. Da er de så fulle av deilig saft og smak. Og de har vist flere næringsstoffer når de er godt modne også.

Når jeg har plukket bærene skyller jeg dem og har dem i en gryte med vann. Så koker jeg dem til alle bærene har sprukket. Det tar omtrent 10 minutter. Etter det er det bare å sette det til avdrypping i en saftpose. Stort sett lar jeg det dryppe i 1-2 timer. Etter det måler jeg saften, tilsetter sukker og koker alt til sukkeret er oppløst. Verre enn det er det ikke.

Så er det viktig at flaskene man heller saften på er rene. Jeg pleier å varme mine i ovnen før jeg forsiktig setter dem klar til ny saft uten å ta på innsiden av dem.

Her er forholdet mellom bær, vann og sukker. Men man kan jo eksprimentere litt også. Noen liker livet søtt!

1 kg solbær
0.5 liter vann
350 gram sukker per liter silet saft

Lykke til!

Med vennlig hilsen Ragnhild